A Borkai-videó miatt ismertté vált győri ügyvéd vett egy házat háromszáz millióért, Győr városa most hétszázat ad érte

POLITIKA
2022 december 20., 12:05
comments 15

Rendkívüli, zárt ülést tartott kedd reggel a városi közgyűlés előtt a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága. Az ugytudjuk.hu értesülései szerint a napirenden a Schäffer-ház, vagy más néven a Vaskakas ház, illetve az azt birtokló Püspökvár Kft. felvásárlása volt.

A Schäffer ház Győr belvárosában
photo_camera A Schäffer ház Győr belvárosában Fotó: Google Street View

A lap értesülései szerint az önkormányzat szolgáltató cége, a Györ-Szol több mint hétszáz millió forintért venné meg a Kft.-t, és szerezné vissza az épületet, amit 2007-ben adott el 200 millióért egy magánbefektetőnek, aki azt 2019-ben 300 millióért adta tovább a Püspökvár Kft.-nek. Annak a cégnek, amely az Opten cégadatbázisának adatai szerint két, Borkai Zsolt bukott polgármesterhez köthető személy, Somogyi János vállalkozó, illetve a korábban a város ügyvédjeként is dolgozó, Borkaival a nevezetes adriai jachtozáson is részt vevő Rákosfalvy Zoltán tulajdonában van.

Az Opten cégadatbázisa szerint a 2019-ben alapított Püspökvár Kft. eddig egyetlen évben se volt nyereséges, 2021-ben 12,5 millió, három év alatt összesen 26,5 millió forint veszteséget termelt, eszközállományának összértéke pedig 268,5 millió forint.

Rákosfalvy már 2019-ben, a Vaskakas ház megvásárlásakor jelezte, hogy "lokálpatrióta okból" vásárolta meg a másfél évtizede felújításra váró, jelenleg lefóliázott ingatlant, amin csak akkor adna túl, ha az egyház, az állam vagy az önkormányzat szeretne kezdeni vele valamit.

Az ugytudjuk.hu értesülései szerint Dézsi Csaba Csaba András, a Borkait követő fideszes polgármester városi "múzeumi negyedet" képzel az épületbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.