Autók százai rekedtek az utakon a rekord havazás miatt Japán legnagyobb szigetének északi partján

külföld
2022 december 20., 10:33
comments 3
Havat kotró férfi Nagaoka város egyik utcáján. Niigata prefektrúra településeire az évszakos átlagot háromszorosan meghaladó hó hullott.
photo_camera Havat kotró férfi Nagaoka város egyik utcáján. Niigata prefektrúra településeire az évszakos átlagot háromszorosan meghaladó hó hullott. Fotó: KOJI ITO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Rekord mennyiségű hó esett a legnagyobb japán sziget, Honsu középső részének északi partvidékén, Niigata kikötőváros környékén. Autók százai akadtak el és rekedtek egész éjszakára a főútvonalakon. Fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is, helyenként az áramszolgáltatás is akadozott kedden.

Feltorlódott autók a 17-es sztrádán Nagaoka városa közelében.
photo_camera Feltorlódott autók a 17-es sztrádán Nagaoka városa közelében. Fotó: KOJI ITO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A Niigata prefektúrán át vezető Kasivazaki autópályán kialakult torlódásban rekedt autósokat a katasztrófavédelem egységei kezdték kiszabadítani. A japán közlekedési miniszter szerint Kasivazaki környékén folyik a torlódás felszámolása, de a helyi hatóságok szerint két másik autópályán, Nagaoka és Odzsija közelében jelenleg nincs mód a helyzet javítására.

Kasivazaki közelében nyolcszáz jármű rekedt a sztrádán a hatalmas havazásban.
photo_camera Kasivazaki közelében nyolcszáz jármű rekedt a sztrádán a hatalmas havazásban. Fotó: YOICHI HAYASHI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kasivazaki környékén kedd hajnali egykor legalább nyolcszáz jármű vesztegelt a hóban. Három órával később ötszázat már sikerült kimenteni.

Az éjszakát a dugóban töltő Mijazava Kumi általános iskolai tanár szerint a torlódás hétfőn délután kezdődött, és 15 óra alatt mindössze 50 méter haladt előre az úton kedd reggelig. Mint mondta, a hóban ragadt emberek segítettek egymásnak, egy út menti irodából innivalót kaptak, és a mosdóba is beengedték őket.

Egész éjjel havazott Nagaoka városában.
photo_camera Egész éjjel havazott Nagaoka városában. Fotó: KOJI ITO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A kedd reggelt megelőző 24 órában 87 centiméter hó hullott a Niigata prefektúrabeli Uonumában, 76 centiméter Nagaokában és 72 centiméter Kasivazakiban. A Japán Meteorológia Szolgálat jelentése szerint néhány térségben háromszor annyi hó esett, mint az évszaknak megfelelő átlag, Jamagata prefektúrában egy faluban 2,24 méter hó hullott, Niigata prefektúrában pedig egy településen 1,87 méter magas havat mértek. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.