Akkora az orvoshiány Sátoraljaújhelyen, hogy januártól hétvégén nem lesz szülész-nőgyógyász ellátás

Egészségügy
2022 december 21., 14:53
comments 27

Komoly bejelentést tett a héten a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház: tartós szakorvoshiány miatt januártól változik az ellátási rend a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán, hétvégén és ünnepnapokon, a nagyon sürgős és műtétet igénylő eseteket leszámítva nem lesz szülészeti és nőgyőgyászati ellátás a városban. Ez azt jelenti, hogy ezeken a napokon "a BAZ megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályára kerül felvételre és/vagy áthelyezésre valamennyi fekvőbeteg ellátást igénylő, 20. terhességi hetet betöltött, beindult szülés, ill. terhespathologiai eset."

Ez azt jelenti, hogy azoknak a sátoraljaújhelyi nőknek, akiknél hétvégén vagy ünnepnapon indul be a szülés, 85 kilométert kell utazniuk Miskolcra. A bejelentés elég nagy felháborodást keltett, a város fideszes polgármestere, Szamosvölgyi Péter például elfogathatatlannak nevezte a lépést, és bejelentette, kormányzati segítséget kér. Facebook-oldalára kitett, a kórház előtt fölvett videóüzenetében azt mondta, nem ez az első eset, hogy azt érzi, a sátoraljaújhelyi kórház a megyei kórház vezetésének mostohagyereke. "Magyarországon élünk, bár a határ szélén, nem vagyunk másodrendű állampolgárok” - mondja a videóban, amelyben arról is panaszkodik, hogy az egészségügy centralizációja miatt számok közép- és felsővezető hagyta el a város kórházát.

A polgármester szerint ha nem veszik el tíz évvel ezelőtt az önkormányzattól a városi kórház fenntartásának jogát, akkor ez a mostani helyzet biztosan nem állt volna elő.Mint mondja, sok fejlesztést hajtottak végre akkor is, amikor az önkormányzat volt a fenntartó, és azóta is, így a város jó gazdája volt a kórháznak. Szamosvölgyi Péter szerint viszont most vagy nem foglalkoznak az illetékesek a kórház dolgaival, vagy alkalmatlanok a feladat ellátására, "de nem firtatom ezt, van mit söpörnie a megyei kórház vezetésének a saját háza táján." Mint mondja, ahogy Sátoraljaújhelyről is "hívtak fel" rendelni orvosokat korábban, a megyei kórháznak most is lenne lehetősége arra, hogy küldjön orvosokat a városba, hogy hétvégén is el lehessen látni a szülészeti-nőgyógyászati ellátást. A mostani helyzetet viszont tarthatatlannak nevezte. (Népszava, Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.