Ausztrál őslakosok barlangrajzait semmisítették meg vandálok

külföld
2022 december 21., 05:32

Egy 30 ezer éves alkotást pusztítottak el vandálok a dél-ausztráliai Koonalda-barlangban. Dr. Keryn Walshe, az ausztrál őslakosokra szakosodott régész szerint a műalkotás „egyedülálló” volt Ausztráliában, ritkasága miatt pedig nemzeti örökségként jegyezték be.

A Guardian azt írja, festékkel firkálták szét a barlangrajzokat, azt írták rá: „ne nézzétek, ez egy halálbarlang”. A hatóságok szerint a vandálok úgy jutottak be a barlangba, hogy gyakorlatilag gödröt ástak egy acélkapu alatt.

Walshe szerint a károkat nem lehet helyrehozni, a festéket nem lehet eltávolítani anélkül, hogy az alatta lévő rajzokat ne pusztítanák el. „Hatalmas, tragikus veszteség” – mondta a régész, hozzátéve, hogy az 1980-as években felállított kerítés már egyre rozogább volt, és korábban is többen jutottak be a barlangba, amelynek falára felírták a nevüket vagy a napot amikor ott jártak.

Dr. Clare Buswell, az Ausztrál Barlangkutató Szövetség Természetvédelmi Bizottságának elnöke már a nyáron figyelmeztetett, hogy problémák lehetnek abból, hogy a barlangot nem védik megfelelően. A barlangot 2014-ben vették fel a nemzeti örökségi listára, de megfelelő védelmét azóta sem tudták megoldani. (Guardian)