Kreml: Zelenszkij washingtoni útja nem mozdítja elő a tárgyalásokat

külföld
2022 december 21., 12:02

Nem fogja a tárgyalási folyamat felé mozdítani az ukrajnai konfliktust Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

A 444 is megírta, hogy Zelenszkij szerdán Washingtonba utazhat, hogy ott találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel. A tervek szerint a két elnök a Fehér Házban találkozik majd, bár hivatalosan még nem hirdették ki a találkozót, és a Fehér Ház nem nyilatkozott. A Biden-kormányzat várhatóan bejelenti az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagot.

Peszkov kifogásolta, hogy az Egyesült Államok továbbra is szállít fegyvert Ukrajnának, és hogy egyre többfélét.

Mindez minden bizonnyal a konfliktus súlyosbodásához vezet, és nem sok jót ígér Ukrajna számára

- fogalmazott a szóvivő.

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Peszkov 2019. június 29-én Oszakában.
photo_camera Vlagyimir Putyin és Dmitrij Peszkov 2019. június 29-én Oszakában. Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Peszkov nem tudta megerősíteni annak a hírnek a hitelességét, hogy elfogták annak az ukrán 80. önálló ejtőernyős rohamdandárnak a két tisztjét, amely orosz hadifoglyokat végzett ki Makijivkánal. Amúgy az ukrán ombudsman szerint itt nem ők, hanem az oroszok követtek el háborús bűncselekményt.

A szóvivő bejelentette, hogy Putyin a sűrű napirendje okán idén már nem fog üzenetet intézni a parlament két házához, ahogy azt az orosz alkotmány előírja. A legutóbbi ilyen beszéd tavaly áprilisban hangzott el. (MTI/444)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.