Az utolsó pillanatban sikerült a kormányalakítás Netanjahu vezetésével

külföld
2022 december 22., 06:34
comments 2

„Sikerült” - fogalmazott Benjamin Netanjahu Izrael novemberben megválasztott miniszterelnöke. Netanjahu hatodik alkalommal alakít kormányt. Ezúttal a határidő előtt percekkel jelentette be Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát.

photo_camera Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

A koalícióban helyet kaptak szélsőjobboldali pártok is, így sokan tartanak az elkövetkezendő időszaktól. A palesztinok agressziótól félnek, mivel Netanjahu szövetségesei elutasítják az izrael-palesztin konfliktus megoldását a két állam, közös főváros képlettel. A knesszetben a harmadik legtöbb mandátumot szerző Vallásos Cionista párt vezetője szerint Izraelnek annektálnia kéne Ciszjordániát. Az ellenzék, valamint a főügyész szerint is az új kormány tervezett reformjai az izraeli demokrácia aláásásával fenyegetnek.

A jobboldali Ocma Jehudit (Zsidó Erő) párt vezetője lesz a nemzetbiztonsági miniszter. Itama Ben-Gvir ügyvédként azokat a szélsőjobboldali zsidó aktivistákat védi, akik palesztinellenes terrorcselekmény vagy gyűlölet-bűncselekmények miatt kerülnek bíróság elé. A kampányban gyakran beszélt arról, hogy kiűzné Izraelből a „hűtlen” arabokat, és büntetlenséget ígért azoknak az izraeli katonáknak, akik még azelőtt lelövik az arabokat, hogy azok eldobnák a kezükben tartott követ vagy molotov-koktélt. A másik partner, az LMBT-ellenes Noam párt egyik tagja a Pride betiltását kérte, és a zsidókra korlátozná az Izraelbe irányuló bevándorlást.

Netanjahu félelemkeltéssel vádolta a kritikusokat, azt mondta, megőrzi a status quót. „Nem engedem, hogy bárki bármit tegyen az LMBT-vel, vagy megtagadja az arab állampolgáraink jogait, vagy bármi hasonlót. Ez egyszerűen nem fog megtörténni” - ígérte. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.