Kiadták a világ egyik legjelentősebb drogbáróját Ausztráliának a hollandok

külföld
2022 december 22., 11:24

Őrizetbe vették az „ázsiai El Chapo” néven is emlegetett Tse Chi Lop-ot, közölte az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP). Tset a holland rendőrség tartóztatta le 2021 januárjában az amszterdami repülőtéren.

Az AFP szerint a letartóztatás egy hosszú ideje tartó nyomozás csúcspontja, ami a Sam Gor vagyis A Vállalat nevű drogkartell ellen folyik. A Vállalat a világ egyik legnagyobb drogkereskedő bűnszervezete, feltételezések szerint a 70 milliárd dolláros ázsiai piac jelentős részét ez a kartell tartja a kezében.

Az ausztrál rendőrség szerint A Vállalat Ázsia mellett Ausztráliában is rendkívül meghatározó szerepet tölt be, és a kontinensre érkező kábítószer 70 százaléka rajtuk keresztül érkezik.

Tse Chi Lop.
photo_camera Tse Chi Lop Fotó: New York Post/Twitter

Az ausztrál hatóságok nem nevezték meg a letartóztatott személyt, és általában nem hozzák azt nyilvánosságra a tárgyalás előtt. Egy, az ügyet ismerő forrás szerint a letartóztatott férfi a kínai születésű, de kanadai állampolgárságú Tse. Őt legfeljebb életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik. A rendőrség júniusban egy másik férfit is letartóztatott az üggyel kapcsolatban.

„A ma és júniusban megvádolt személyek szövetkeztek, hogy kereskedelmi mennyiségű metamfetamint forgalmazzanak Ausztrálián belül” - mondta Krissy Barrett, az AFP helyettes rendőrkapitánya, hozzátéve, hogy ellenséges környezetté teszik Ausztráliát minden olyan transznacionális, szervezett bűnszövetkezet számára, ami a közösségeiket veszi célba.

A Reuters 2019-ben hosszú cikket írt Tseről, ekkor Ázsia legkeresettebb emberének nevezték. A hírügynökség cikke szerint a kartellnek csak metamfetaminok értékesítéséből 17 milliárd dolláros bevétele lehetett 2018-ban. Tse volt az elsődleges célpontja az ausztrál rendőrség vezette Kungur-műveletnek, amiben mintegy 20 ázsiai, észak-amerikai és európai ügynökség vett részt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.