A párizsi lövöldöző korábban karddal támadt egy menekülttáborra, írják francia lapok

külföld
2022 december 23., 13:46
comments 2
Rue d'Enghien lezárva
photo_camera Rue d'Enghien lezárva Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Egy fegyveres férfi lövéseket adott le Párizs központjában, három embert megölt és négy másikat megsebesített.

A BBC által idézett szemtanúk szerint a támadó egy kurd közösségi központot és éttermet vett célba. A hatóságok azt kérték, ideiglenesen mindenki kerülje el Strasbourg-Saint Denis környékét.

A 69 éves gyanúsítottat a rendőrség gyorsan őrizetbe vette. A hatóságok vizsgálják az esetleges rasszista indítékot, mert francia sajtójelentések szerint a gyanúsított francia állampolgár tavaly decemberben egy párizsi menekültközpontban karddal támadt rá két emberre. December 12-én szabadult, bírósági felügyelet alatt állt, és eltiltották a fegyvertartástól, írja a Le Parisien. A lap információi szerint a férfit már 2016-ban is összefüggésbe hozták egy emberölési kísérlettel.

Spontán tüntetés a gyilkosságok helyszínén
photo_camera Spontán tüntetés a gyilkosságok helyszínén Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Alexandra Cordebard kerületi polgármester szerint a gyanúsított meg is sebesült a lövöldözésben. Három célpontra is tüzet nyitott: a kurd közösségi házra, egy étteremre és egy fodrászüzletre. A szalonban két embert meglőttek.

„Láttunk egy idős fehér férfit belépni, aki lövöldözni kezdett a kurd kulturális központban, aztán a szomszédos fodrászatba ment” - mondta egy Romain nevű éttermi dolgozó az AFP-nek. „Teljes a pánik, bezárkóztunk” - mondta egy boltos. A szemtanú elmondta, hogy hét-nyolc lövést hallott. A lövöldözésben megsebesültek közül ketten állítólag kritikus állapotban vannak, ketten pedig súlyosan megsérültek.

A rendőrség ellenállás nélkül őrizetbe vette a gyanúsítottat, és állítólag a támadásban használt fegyvert is megtalálták. Az ügyészség gyilkossági nyomozást indított. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere dicsérte a rendőrség határozott fellépését. Gérald Darmanin belügyminiszter Párizsba utazik, hogy meglátogassa a „drámai lövöldözés” helyszínét.

A támadásra csaknem 10 évvel azután került sor, hogy 2013 januárjában három kurd nőt meggyilkoltak Párizsban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.