Amerikaiak milliói maradtak áram nélkül a karácsonyi hóviharban

külföld
2022 december 24., 09:29

1,4 millió otthon és üzlet maradt áram nélkül az Egyesült Államokban a karácsony előtt lecsapó hatalmas téli viharban, jelentette a Guardian. Az időjárási körülmények teljes káoszt okoztak a közlekedésben is, a légitársaságok 5700 járatukat törölték, karácsonyi utazók tízezrei rekedtek így a reptereken. A közutakon se jobb a helyzet, a havazás miatt hótorlaszok és balesetek bénítják a forgalmat, ezért négy államban, Indianában, Michiganben, New Yorkban és Ohióban a hatóságok mar azt kérik, hogy csak végszükség esetén induljon bárki útnak.

Egy michigani család az Egyesült Államok területének javát sújtó téli viharban Flint városában 2022. december 23-án.
photo_camera Egy michigani család az Egyesült Államok területének javát sújtó téli viharban Flint városában 2022. december 23-án. Fotó: KATIE MCTIERNAN/Anadolu Agency via AFP

Pedig karácsonykor jellemzően hatalmas a közúti forgalom, az amerikai autóklub (AAA) becslése szerint december 23-január 2. között 112 millió amerikai készült legalább 80 kilométernyire autózni otthonától.

A reptereken hatalmas káoszt okozott a téli vihar, 5700 járatot töröltek.
photo_camera A reptereken hatalmas káoszt okozott a téli vihar, 5700 járatot töröltek. Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

A vihar 3200 kilométer szélesen terül el az Egyesült Államok felett, így károkat is hatalmas földrajzi térségben okoz. Áramkimaradások az Északkeleti Maine-től a Mexikóval határos Texasig mindenhol előfordultak. Az ítéletidő mintegy kétszázmillió amerikait sújt. A vihart a sarkvidéki légtömegek betörése okozza. Csak hogy képet kapjunk arról, hogy ez mit jelent: Bob Oravec, az amerikai meteorológiai szolgálat meteorológusa szerint egy nap alatt akár 28 fokkal is csökkenhetett helyenként a hőmérséklet. A wyomingi Cheyenne városában például fél órán belül hűlt plusz 6 fokról mínusz 16 fokra a levegő.

A vihar New York városában, Howard Beach negyedben villámáradást okozott.
photo_camera A vihar New York városában, Howard Beach negyedben villámáradást okozott. Fotó: FATIH AKTAS/Anadolu Agency via AFP

A lehűlést akár 130 kilométeres széllökések, és mert a gyorsan lehülő levegő sokkal kevesebb párát képes megtartani, hatalmas hózáporok kísérhetik. Így a látótávolság is a nullához közelít helyenként.

Egy louisville-i hajléktalan a lefagyot kezét mutatja egy menhely előtt.
photo_camera Egy louisville-i hajléktalan a lefagyot kezét mutatja egy menhely előtt. Fotó: JON CHERRY/Getty Images via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.