Újra összecsaptak a rendőrökkel a kurd tüntetők Párizsban

külföld
2022 december 24., 15:17

Kisebb összecsapás robbant ki Párizsban a rohamrendőrség és a pénteki szélsőjobboldali terrortámadás ellen tiltakozó kurd közösség tagjai között, jelentette a France 24. Beszámolójuk szerint a párizsi tiltakozások hagyományos helyszíne, a Place de la République közelében - ahol nemsokkal korábban békés demonstráció zajlott - több autót is felborítottak és kisebb tüzeket is gyújtottak. Az első összecsapások a távozó demonstrálók és a rendőrök között robbantak ki, előbbiek dobáltak, utóbbiak könnygázaztak.

Kisebb csetepatéba torkollt a pénteki szélsőjobboldali terrortámadás áldozataira emlékező tüntetés Párizsban.
photo_camera Kisebb csetepatéba torkollt a pénteki szélsőjobboldali terrortámadás áldozataira emlékező tüntetés Párizsban. Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

Pénteken egy szélsőjobboldali, korábban egy bevándorlótábor elleni szablyás támadásért bebörtönzött 69 éves férfi három embert lőtt agyon egy kurd kulturális központban, ahol a közösség éppen három kurd aktivista tíz évvel ezelőtti felderítetlen meggyilkolásának évfordulójára készültek.

A gyilkos kihallgatása után a francia ügyészség a gyilkosság és fegyveres erőszak eredeti vádját rasszista indítékkal is kiegészítette.

Az összecsapás előtt több százan tiltakoztak békésen a Place de la République-on.
photo_camera Az összecsapás előtt több százan tiltakoztak békésen a Place de la République-on. Fotó: SERGE TENANI/Hans Lucas via AFP

Pénteken feldühödött kurdok tömege már összecsapott a rendőrökkel. A Franciaországi Demokratikus Kurd Tanács (CDK-F) ezután szervezett gyűlést a Place de la République-ra. Ezen több száz kurd tiltakozó és több politikus, köztük a belvárosi 10. kerület polgármestere emlékezett a pénteki terror áldozataira.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.