A párizsi lövöldöző „beteges idegengyűlöletéről” beszélt a kihallgatásán

bűnügy
2022 december 26., 16:41

Hétfőn dönt a bíróság arról, hogy vádat emelnek-e az ellen a 69 éves francia férfi ellen, aki péntek dél körül lövöldözni kezdett egy kurd kulturális központban és környékén, ennek során pedig három embert megölt, hármat megsebesített. A gyilkosság és fegyveres visszaélés vádpontok mellé a gyanítható rasszista indítékot is felvették az ügyészek.

William M. a kihallgatásán elmondta, hogy az idegengyűlölete azután kezdődött, hogy 2016-ban betörtek az otthonába, és a gyűlölete idővel teljesen kórossá vált.

A férfit egy napra pszichiátriai megfigyelésre küldték, majd vasárnap visszakerült őrizetbe. Azt mondta a rendőröknek, hogy először Párizs északi Seine-Saint-Denis külvárosában akart embereket megölni, ahol nagyszámú bevándorló él. De meggondolta magát, mert kevesen voltak ott, és ruházata megnehezítette a fegyver újratöltését. Ezután a férfi visszatért a szülei házába, majd úgy döntött, hogy inkább a 10. kerületbe megy. A hatóságok átkutatták a férfi szüleinek otthonát, egy számítógépet és egy okostelefont, de nem találtak kapcsolatot szélsőséges ideológiákkal – közölte Laure Beccuau ügyész vasárnap.

A merénylő a fodrászat biztonsági kamerájának felvételén
photo_camera A merénylő a fodrászat biztonsági kamerájának felvételén Fotó: -/AFP

A gyanúsított elmondása szerint fegyverét négy éve szerezte egy lövészklub egyik tagjától, a szülei házában rejtette el, és korábban soha nem használta. William M. a kihallgatáson azt is mondta, hogy az utolsó golyóval magát akarta megölni.

A lövöldözés tüntetéseket és zavargásokat váltott ki, a Franciaországban élő kurdok szerint ugyanis a hatóságok „cserben hagyták” az áldozatokat a támadóval szemben, aki ismert volt a rendőrség előtt. William M. fegyverrajongó, nyugdíjas mozdonyvezető, 2016-ban fegyveres erőszakért ítélték el, egy évvel később engedély nélküli fegyvertartásért. 2021-ben rasszista támadással vádolták meg, miután egy tőrrel bevándorlókat sebesített meg és összeszabdalta a sátraikat, ebben az ügyben óvadék fejében nemrég helyezték szabadlábra.

Tüntetés a 2013-as és 2022-es merényletek kurd áldozataiért.
photo_camera Tüntetés a 2013-as és 2022-es merényletek kurd áldozataiért. Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

Szombaton, majd hétfőn is több százan tüntettek egy 2013-as, máig megoldatlan, kurdok elleni merénylet, és a pénteki lövöldözás áldozatainak emlékére. A tüntetők azt skandálták, „A mártírjaink nem halnak meg”, illetve igazságot és igazságtételt követeltek. Kurd vezetők arra szólították fel a hatóságokat, hogy a lövöldözést kezeljék terrortámadásként. (France24, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.