A koszovói belügyminiszter azzal vádolja a szerbeket, hogy orosz nyomásra akarják destabilizálni az országukat

külföld
2022 december 27., 16:08
comments 3

Miután Szerbia kedden harckészültségbe helyezte a hadseregét, Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter arról beszélt, hogy a szerbek orosz nyomásra akarják destabilizálni Koszovót azzal, hogy támogatják az ország északi részén élő szerbek útlezárásait. Kedden a Mitrovicában élő szerben újabb úttorlaszokat emeltek, miután a szerb hadsereget készültségbe helyezték.

A szerbak által felállított útzár a határon
photo_camera A szerbek által felállított útzár a határon Fotó: ERKIN KECI/Anadolu Agency via AFP

December 25-én lövések dördültek Észak-Koszovóban, Zubin Potoknál, a NATO nemzetközi békefenntartóinak közelében. A területen a helyi szerbek útzárakkal akadályozták meg, hogy a pristinai rendőrök a környéken járőrözzenek.

Szerbia közben tagadja, hogy a destabilizáció lenne a céljuk. Aleksandar Vučić szerb elnök kedden azt mondta, a békéért küzdenek és kompromisszumos megoldást keresnek. Miután hétfőn koradélután nem engedték be Koszovó területére Porfirije szerb pátriárkát, Vučić még arról beszélt, hogy ezeket a barikádokat hisztérikus módon szeretnék eltávolítani azok, akik számára az egyetlen megoldás a szerbek elüldözése Észak-Koszovóból. „Mindannyian összetűzéseket szeretnétek, a szerbek legyilkolását, örülni fogtok a szerbek halálának, mert fontosabb számotokra az úgynevezett Koszovó területi integritásának a megerősítése, mint az, hogy hány szerb esik áldozatul” – mondta a szerb elnök.

Az 1998-99-es háború után az albán többségű Koszovó 2008-ban nyugati támogatással függetlenedett Szerbiától. Ugyanakkor továbbra sem tagja az ENSZ-nek (az oroszok vétója miatt), és többek között Spanyolország, Görögország, Románia, Szlovákia és Ciprus sem ismeri el a függetlenségét. (Reuters/Szabad Magyar Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.