Három italt kap, aki józanul érkezik a buliba Belgiumban

társadalom
2022 december 27., 11:36
comments 6

Balenben – egy észak-belgiumi kisvárosában – jutalmazzák azokat a fiatalokat, akik józanon érkeznek a buliba. Eddig négy ilyen, utcai rendezvénnyel összekapcsolt alkalom volt: a kihelyezett sátrakban megszondáztatták a bulizni érkezőket, és akinek a véralkoholszintje a határon belül volt, egy sobercoin-t, azaz „józanérmét” kapott, amit a sátrakban három ingyen italra válthatott be.

photo_camera Ajax-szurkolók egy amszterdami kocsmában. Fotó: RAMON VAN FLYMEN/ANP via AFP

A sobercoin helyi közösségi kezdeményezés, a megalkotói szerint súlyos probléma volt a részeg fiatalok viselkedése, a verekedések és a rongálások a szórakozóhelyeken. Ezzel az akcióval szeretnék felhívni a bulizók figyelmét, hogy ha részegen indulnak szórakozni, nagyobb az esélye hogy elvesztik a kontrollt, mintha mindenki együtt kezdene inni, és látnák egymáson, ki hol tart.

A szervezők elmondása szerint a kísérlet sikeres volt: egyikük azt mondta, lehet, hogy véletlen, de a program elindítása óta megszűnt a törés-zúzás és a randalírozás. A BBC által megkérdezett fiatalok közül van aki jó ötletnek tartja a kezdeményezést, de olyan is, aki szerint nem ez a megoldás, más meg csak örül az ingyen sörnek.

Bár a kocsmáknak ideális lenne, ha a vendégeik csak náluk költenének alkoholra, a boltokban azonban mindig olcsóbban lesz az ital, mint a szórakozóhelyeken. Ezért kérdéses, hogy a kísérlet hatása mennyire lesz időtálló, sikerül-e a fiatalokat sobercoin nélkül is felelősebb alkoholfogyasztásra bírni.

A lapszemlét Domokos Ádám írta.

(Borítókép: Pieter Brueghel: Parasztlakodalom)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.