​​​​​​​Továbbra is csak este hat és reggel hat között lehet tűzijátékozni szilveszterkor

ünnep
2022 december 27., 09:27

Azoknak, akik azért várják a szilvesztert, hogy tűzijátékozhassanak vagy petárdázhassanak, a police.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat:

Petárdázni például továbbra is tilos. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tűzijátékozni lehet, de csak az 1., 2. és 3. osztályba sorolt termékeket lehet használni. Mint írják, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók. A 4. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amit ő köteles térítésmentesen visszavenni.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

A rendőrség felhívása szerint pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól érdemes vásárolni. Azt írják, „a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz”.