Donald Tusk halálos fenyegetést kapott, a kormányőrség fogja védeni

külföld
2022 december 29., 12:31

A lengyel belügyminiszter döntése alapján a kormányőrség védelmében részesítik Donald Tuskot, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökét, aki életveszélyes fenyegetéseket kapott - közölte Blazej Pobozy lengyel belügyminiszter-helyettes csütörtökön.

Donald Tusk
photo_camera Donald Tusk Fotó: Stipe Majic/Anadolu Agency

Pobozy a lengyel közszolgálati televíziónak (TVP) Tusk előző napi Twitter-bejegyzését kommentálta. A volt lengyel kormányfő (2007-2014), az Európai Tanács (2014-2019) és az Európai Néppárt (2019-2022) korábbi elnöke azt írta, hogy levelei között és a közösségi médiában őt és a családját érintő, ellenük irányuló merényletet is kilátásba helyező fenyegetéseket talál. A rendőrség nemrég arról tájékoztatta őt, hogy az egyik merénylet veszélye valós, ezért védelmet kért - közölte Tusk.

Pobozy elmondta: Mariusz Kaminski belügyminiszter döntése alapján a lengyel kormányőrség (SOP) védelmét három hónapig biztosítják Tusknak, és a rendőrség is vigyáz rá. Törvény szerint a volt lengyel kormányfőknek nem jár automatikusan a SOP védelme, erre csak a hivatalban lévő és a volt államfők, továbbá az aktuális kormányfő, a parlamenti alsó- és felsőházi elnök, a bel- és a külügyminiszter jogosult. Pobozy azt mondta, hogy Kaminski „az állami logikát” tartotta szem előtt, amikor Tuskot is részesítette ebben a védelemben.

A Rzeczpospolita lengyel napilap szerdán azt írta, hogy a belügyminiszter a karácsonyi ünnepek előtt ítélte meg Tusknak a SOP védelmét. A szolgálatot ugyanaz az őr teljesíti mellette, aki az Európai Tanács elnökeként védte őt. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.