Erdogan eltörölte a nyugdíjkorhatárt

külföld
2022 december 29., 11:56
comments 18

Recep Tayyip Erdogan elnök szerdán bejelentette, hogy eltörlik a nyugdíjkorhatárt. Ezzel a lépéssel több mint kétmillió állampolgár vonulhat azonnal nyugdíjba Törökországban. Eddig a nőknek 58, a férfiaknak 60 éves korukig kellett dolgozniuk.

photo_camera Fotó: Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via AFP

Az új rendszer azoknak a személyeknek jár majd, akik 1999 szeptembere előtt, a nyugdíjazási követelmények változása előtt kezdtek dolgozni, és 20-25 évig társadalombiztosítási nyilvántartásba véve dolgoztak. Jelenleg összesen 13,9 millió nyugdíjas van Törökországban és mintegy 2,25 millióan csatlakozhatnak hozzájuk az új szabályozás értelmében.

Munkajogi csoportok már évek óta kampányoltak azért, hogy a ledolgozott idő számítson a nyugdíjba vonuláskor, ne a kor. A döntés hátterében sokak szerint az áll, hogy fél év múlva választások lesznek, Erdogannak viszont a hatalmas infláció miatt 2022-ben jelentősen csökkent a népszerűsége. Ezért sorban jelenti be a hasonló intézkedéseket, múlt héten például jelentősen megnövelték a minimálbér összegét. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.