Idén 44 százalékkal kerül többe a virsli, mint 2021-ben

gazdaság
2022 december 29., 13:47
comments 3

A KSH által közzétett grafikon alapján tavalyhoz képest 44 százalékkal drágult a sertésvirsli fogyasztói ára: 2021-ben 2110 forintba került egy kiló, míg 2022. novemberében már 3040 forintba. A grafikonon jól látszik, hogy utoljára 2011-ben mértek ekkora drágulást a megelőző évhez képest.

photo_camera Fotó: KSH / MTI

December 5-18. között a Nébih és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek téli élelmiszerlánc-ellenőrzésén az újévhez kötődő termékek közül kiemelten vizsgálták az alkoholos italokat, illetve a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult.


A virsliket laboratóriumban, azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök.

photo_camera Fotó: Oláh Tibor/MTI/MTVA

Két webáruház üzemeltetőjével szemben indítottak eljárást, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.