A fideszesek kevésbé tartanak anyagi helyzetük romlásától

gazdaság
2022 december 30., 10:22

A magyarok 39 százaléka azzal számol, hogy jövőre romlani fog az anyagi helyzete, derült ki az Idea Intézet most publikált kutatásának eredményeiből. A közvéleménykutató 2022. november 29. és december 12. között közösségi médiás kérdőívben 1800 embert kérdezett meg, a sőlyozott, reprezentatív minta hibahatára az alapsokaságra vetítve +/-2,3 százalékpont.

Felmérésük alapján a magyarok 22 százaléka nem vár változást anyagi helyzetében jövőre, 9 százalék pedig javulásra számít.

A legsötétebbnek a legalacsonyabb jövedelműek látják a jövőjüket, a nélkülözők 59, a jövedelmükből épphogy megélők 50 százaléka számít arra, hogy romlani fognak a körülményei. A jó körülmények között élőknek csupán a 25 százaléka véli úgy, hogy romlani fog a helyzete.

Még náluk is optimistábbak a Fidesz szavazói, nekik csak a 16 százalékuk borúlátó, 43 százalékuk szerint stagnálni, 19 százalékuk szerint javulni fog az anyagi helyzetük a következő 12 hónapban.

A munkaerőpiaci kilátásaikat a magyarok jobbra értékelik anyagi helyzetük várható változásánál. 62 százalékuk egyáltalán nem, vagy inkább nem tart attól, hogy fél éven belül elveszítheti az állását. A legkevésbé a kormánypárti szavazók tartanak ettől, 84 százalékuk nem fél munkahelye elvesztésétől, miközben az ellenzéki szavazók 30 százaléka nagyon is tart ettől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.