Meghalt Duray Miklós

szlovákia
2022 december 30., 15:40

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 77. évében meghalt Duray Miklós, az egyik legismertebb szlovákiai magyar politikus, író és egyetemi tanár, eredeti foglalkozását tekintve geológus, írja a Paraméter.

Duray Miklós beszédet mond egy 2019-es megemlékezésen
photo_camera Duray Miklós beszédet mond egy 2019-es megemlékezésen Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A rendszerváltás előtt évtizedeken keresztül bírálta a csehszlovák kommunista hatalmat. Az 1968-as prágai tavasz után éveken keresztül nem hallathatta hangját közéleti kérdésekben, a publikálást is megtiltották neki. Később fellépett a szlovákiai magyar kisebbséget sújtó asszimilációs intézkedések ellen. A hatóságok folyamatosan zaklatták, 1982-ben az államrend felforgatása vádjával vizsgálati fogságban volt.

Részt vett a csehszlovákiai ellenzék legjelentősebb szervezete, a Charta 77 szóvivői testületének munkájában. Egy ideig az SZDSZ elődjének, a Szabad Kezdeményezések Hálózatának volt a tagja, de az MDF rendezvényein is felszólalt.

1990-től 1998-ig vezette az Együttélés Politikai Mozgalmat, majd két másik szlovákiai magyar párttal egyesülve létrejött a Magyar Koalíció Pártja. 1990-től 2010-ig folyamatosan tagja volt az első években a csehszlovákiai, majd a szlovákiai parlamentnek. 2010-ben visszavonult a politizálástól, a Soproni Egyetemen politológiát oktatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.