Harminc éve vált ketté békésen Csehszlovákia

külföld
2023 január 01., 14:02
comments 5

2022. utolsó napján ünnepelhette függetlensége 30. évfordulóját Szlovákia. Csehszlovákia kettéválása ritka történelmi pillanat volt, ritkán fordult elő, hogy egy ország úgy essen ketté, hogy egy ember se veszíti közben életét, írja riportjában a BBC, megjegyezve, hogy a két utódállam, Csehország és Szlovákia között harmonikus, súrlódásmentes a viszony.

A szlovák határőr eltávolítja a csehszlovák címert az oroszvári szlovák-magyar határátkelő szlovák oldalán 1993. január 1-én, Csehszlovákia szétválásának másnapján, Szlovákia függetlenségének első napján.
photo_camera A szlovák határőr eltávolítja a csehszlovák címert az oroszvári szlovák-magyar határátkelő szlovák oldalán 1993. január 1-én, Csehszlovákia szétválásának másnapján, Szlovákia függetlenségének első napján. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ezt részben Filip Svrcek, a Hodonini Evezőklub elnökének szavaival illusztrálják. A 41 éves Svrcek egész életében a Morva folyó jobb partján, vagyis Csehországban élte le, de a balpartra se tud idegen földként tekinteni. Evezéskor a folyami navigáció, és nem a nemzetközi jog szabályai szerint közlekednek, "rendszeresen sodródunk át a folyó szlovák felére. Nincs szükségünk ehhez külön engedélyre, és remélem, sose lesz" . mindta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.