Karácsony: A válság lehetőséget teremt világunk újragondolására

POLITIKA
2023 január 01., 13:26
comments 2

Békés, Boldog új évet kívánt január 1-i videóüzenetében Karácsony Gergely, aki csaknem negyed órás beszéddel készült a nagy alkalomra. Békéset, mert mint mondta, bár "mi, magyarok gyakran hozzátesszük, hogy legyen békés", ezt "eddig inkább megszokásból mondtuk, rutinból". Most viszont "az orosz zsarnok háborús agressziója" után, "az ukrán nép hősies küzdelme láttán" ráeszmélhettünk, hogy "boldogságunknak bizony alapvető feltétele a béke".

A főpolgármester pezsgőzés helyett, újév napján már teát kortyolgatva mondta köszöntőjét, amit "a konkrét és átvitt értelemben is hidegrázós idővel" indokolt - bár ma éppen az évszakhoz mérten kimondottan enyhe idő van, mindenkinek csak ajánlani tudok egy sétát a sötétedés előtt, vagy akár utána is.

Karácsony részéről a pezsgőzős rutin megtörése mondandójával is egybecsengett. "Újra és újra fel kell tennünk a kérdést, hogy ami normális, az helyes-e, egészséges-e is egyben" - mondta. Ennek apropóján idézte fel találkozását a 22 éves Dominikkal, aki tavaly megmentett egy kétségbeesett embert attól, hogy a Margit hídról a Dunába vesse magát. Ő felelte azt Karácsony kérdésére, hogy hogy volt ehhez bátorsága és lelkiereje, hogy "hát ez a normális, ez a helyes". Karácsony szerint az, hogy ez volt a helyes, az nem kérdés, de nincs meggyőződve róla, hogy ez lett volna mindenki reakciója, vagyis a normális.

Egy friss olvasmányélményét felidézve boncolgatta tovább a normalitás kérdését, Máté Gábor pszichiáter könyvét, amiből azt szűrte le, hogy mennyi mindent fogadunk el normálisnak. ami valójában beteges: stresszben élünk, tízezrek életét rövidíti meg a szmog, ehhez képest városi útjainkat autópályaként kezeljük, városi tereinket parkolónak használjuk. "Normális-e az, hogy csak az a zöldterület számít értéknek, amit el lehet adni, amit be lehet építeni, csak az az erdő számít, amit ki lehet vágni?" - tette fel a költői kérdést.

Karácsony szerint ki kell használnunk, hogy az energiakrízis, a háború, a járvány és a klímakatasztrófa miatt recseg-ropog a globális rend, mert most van lehetőség az újragondolásra. "A politikának nem embereket, csoportokat, ellenségképeket, érdekeket kell folyton egymással szembeállítania. A politika legfontosabb kérdése az kell, hogy legyen, hogy elválassza egymástól azt, ami helyes és ami helytelen" - mondta.

Abból, hogy mi várható az idén, a Lánchíd átadását emelte ki, ami a város 150. születésnapjára el is készülhet, illetve azt, hogy idén 150 új buszt és 40 új trolit is forgalomba állítanak, 2024-ig pedig elültetnek húszezer fát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.