A megszállt területek negyven százalékát visszavette Ukrajna a hadsereg főparancsnoka szerint

háború
2023 január 02., 18:08
comments 1

A tavaly február óta Oroszország által megszállt területeinek negyven százalékát foglalta vissza Ukrajna, közölte hétfőn az MTI Valerij Zaluzsnijra, az ukrán hadsereg főparancsnokára hivatkozva.

Szétlőtt lakóépület a Harkiv metróállomás közelében a kelet-ukrajnai Harkivban. Ukrajna második legnagyobb városát gyakorlatilag a háború február 24-i kezdete óta ostromolja az orosz sereg.
photo_camera Szétlőtt lakóépület a Harkiv metróállomás közelében a kelet-ukrajnai Harkivban. Ukrajna második legnagyobb városát gyakorlatilag a háború február 24-i kezdete óta ostromolja az orosz sereg. Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP
Menekültek a donbaszi Kramatorszk pályaudvarán.
photo_camera Menekültek a donbaszi Kramatorszk pályaudvarán. Fotó: FADEL SENNA/AFP

Zaluzsnij Telegram-csatornáján számokat is közölt: azt írja, a háború közel egy évében az ukrán fegyveres erők több mint százezer orosz katonát öltek meg, emellett közel 42 ezer orosz robbanóeszközt, több tízezer orosz katonai felszerelést és csaknem 1900 ellenséges légi célpontot semmisítettek meg.

A főparancsnok szerint az ukrán fegyveres erők kiképzése jelenleg tizenhét európai országban zajlik, eddig több mint 20 ezer katonát képeztek ki világszerte. Tavaly több mint 600 ezer embert evakuáltak harcok sújtotta területekről Ukrajnában, és több mint 2 millió tonna humanitárius szállítmányt indítottak útnak a felszabadított területekre. Az orosz-ukrán háború fejleményeiről szóló cikkeinket itt lehet olvasni.

photo_camera Ukrajnai menekültek érkeznek a Nyugati pályaudvarra Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.