Akaratuk ellenére indíthatták be három nő szülését egy arizonai börtönben

nők
2023 január 02., 18:56
comments 3

Akaratuk ellenére indíthatták be a szülést három várandós nőnél az Arizona-állambeli Perryville börtönben, írja az Arizona Republic. A lapnak mindhárom nő azt állítja, természetes szülést szeretett volna, azt azonban egy nem létező irányelvre hivatkozva nem engedték nekik.

A cikk szerint a nőknek a börtönben dolgozó orvosok azt mondták, a terhesség idő előtti, mesterséges elindítása egy irányelv, amely minden várandós nőre vonatkozik az államban, aki börtönben van,

ez azonban nem igaz.

Nők a gyerekeikkel egy illinois-i börtönben
photo_camera Nők a gyerekeikkel egy illinois-i börtönben Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

A nők hozzájárultak, hogy a lap közzétegye az orvosi adataikat: eszerint két rab, Stephanie Pearson és Desiree Romero szülését a terhességük 39. hetében indították be mesterségesen, Jocelyn Heffnert pedig két alkalommal, 2020-ban és 2022-ben is terhessége 37. hetében kényszerítették arra, hogy idő előtt megszülje gyerekét. Egy terhesség papírforma szerint 40 hétig tart, a 36. hétig koraszülésről beszélhetünk.

A nők úgy gondolják, a szülés korai beindításának nem volt egyéni oka, azért kellett idő előtt szülniük, hogy a börtönnek kevesebb dolga legyen velük. Az intézmény nem válaszolt a lap megkereséseire, a NaphCare - amely az állam jelenlegi börtön-egészségügyi vállalkozója - viszont tagadja, hogy erőszakkal beavatkozott volna a terhességekbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.