Dróntámadásokkal kezdődött az újév Kijevben

háború
2023 január 02., 05:47

Hétfő hajnalban is folytatódtak a dróntámadások Kijevben. Olekszij Kuleba kijevi regionális kormányzó szerint az oroszok nem sokkal éjfél után kezdték lőni a város kritikus infrastruktúráját. Az egyik megsemmisített drón törmelékeitől egy ember megsérült. Szerhij Popko, a város katonai közigazgatásának vezetője azt tanácsolta az embereknek, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Kijeviek szemlélik az orosz támadás utáni károkat újév napján
photo_camera Kijeviek szemlélik az orosz támadás utáni károkat újév napján Fotó: OLEKSII CHUMACHENKO/Anadolu Agency via AFP

Oroszország szerint a légicsapások célja Ukrajna harcképességének csökkentése, viszont az ukránok azt mondják, ezeknek nincs katonai céljuk, és a civilek bántalmazására irányulnak, ami háborús bűncselekmény. Az év első napján az ukránok 45 iráni gyártmányú, orosz drónt lőttek le Volodimir Zelenszkij vasárnapi közleménye szerint.

Közben az Ukrán Fegyveres Erők közlése szerint 400 orosz katona halt meg szilveszter éjjel a donyecki Makijivkában. A veszteségeket most még az oroszbarát hatóságok is elismerték, ugyanakkor Oroszország az áldozatok számát nem volt hajlandó megerősíteni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.