Madárinfluenza-fertőzés miatt vágnak le 50 ezer csirkét Dániában

ÁLLAT
2023 január 02., 20:32

Ötvenezer csirke levágását rendelték el Dániában, mert H5N1 influenzavírussal fertőzött példányokat találtak egy gazdaságban az ország nyugati részében – közölte a dán mezőgazdasági minisztérium.

A súlyosan fertőző H5N1 vírust először szilveszter éjjelén azonosították elhullott állatok tetemében egy Orumhoz közeli farmon, 177 km-re nyugatra Koppenhágától.

Az állatok levágását meg a telephely tüzetes kitakarítását és teljes fertőtlenítését a Dán Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (DVFA) és a Dán Katasztrófavédelmi Ügynökség (DEMA) felügyeli. A DVFA helyi illetékese közölte: a farm teljes állománya, „50 ezer csirke levágást tervezik a következő napokban, hogy gátat szabjanak a vírus további terjedésének, és megelőzzék a madarak további szenvedéseit”.

Akármilyen csókosszájú, ne vesse rá magát a csirkére. Fotó: Andrew / Flickr CC BY-SA 2.0
photo_camera Fotó: Andrew / Flickr CC BY-SA 2.0

A DVFA megtiltotta a farm 10 km-es körzetében is a tojások felhasználását és a csirkék feldolgozását vagy eladását külön engedély nélkül. A korlátozó intézkedés összesen kb. 450 ezer szárnyasra terjed ki a környező farmgazdaságokban. A hatóságok azt is közölték, hogy ez az intézkedés leghamarabb 30 nappal az utolsó fertőzött csirke levágása és a terület megtisztítása után vesztheti hatályát.

A minisztérium szerint október óta ez már a negyedik madárinfluenza-hullám Dániában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.