Több ezer vadlúd menekült el a tatai Öreg-tóról a szilveszteri tűzijátékozás miatt

belföld
2023 január 02., 12:08
comments 2

Tata város önkormányzata 2018 őszén szavazott arról, hogy korlátozzák a pirotechnikai eszközök használatát, megvédve ezzel az Öreg-tónál telelő vadludak tízezreit. A tiltás ellenére idén azonban tűzijátékoztak a helyiek, ami hatalmas riadalmat okozott az éjszakázó vadludak között, írja a Kemma.hu megyei hírportál.

Vadludak a tatai Öreg-tó felett.
photo_camera Vadludak a tatai Öreg-tó felett. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Öt évre visszamenőleg a mostani szilveszterkor lőtték fel a legtöbb pirotechnikai eszközt, mondta Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület képviselője a lapnak. „Mindössze 1200 madár maradt bent a tavon éjszaka, ami annyit jelent, hogy mintegy 13 ezer lúd menekült ki a vízről a hanghatásoknak köszönhetően. Ezek szétszóródnak szerte az országban, és semmiféle biztosíték nincsen sajnos arra, hogy még az idén visszatérnek az Öreg-tóra” – mondta Musicz.

A december 31-i tűzijátékozás ráadásul csak hab volt a tortán. „A különféle hanghatások már a karácsonyt követő első napokban is halhatók voltak a városban, aminek köszönhetően a mintegy 30 ezer lúd bő felét már szilveszter előtt elüldözték” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.