Először végezhetnek ki nyíltan transznemű elítéltet az USA-ban

külföld
január 03., 08:47
comments 20

Kivégezhetik a 49 éves Amber McLaughlint, ő lehet az első nyíltan transznemű halálraítélt, akin végre is hajtják az ítéletet, írja az Associated Press. Az Egyesült Államokban 1977-ben állították vissza a halálbüntetés jogi lehetőségét szövetségi szinten, azóta összesen közel 1600 halálraítéltet végeztek ki az országban. Missouri, ahol McLaughlin a siralomházban várja a sorsát, azok közé az államok közé tartozik, ahol máig legális a halálbüntetés.

photo_camera Amber McLaughlin lehet az első transznő, akit az USA-ban kivégeznek. Fotó: Federal Public Defender Office - közkincs

A 49 éves Amber McLaughlint - aki nyíltan transz nőként identifikálja magát - azért ítélték halálra, mert csaknem húsz évvel ezelőtt zaklatta, majd halálra szúrta volt barátnőjét. Mivel nem várható jogorvoslati kérelem az ítélet végrehajtásával szemben, McLaughlin sorsa Mike Parson, Missouri állam republikánus kormányzójának kezében van, aki mérlegeli az elítélt kegyelmi kérelmét.

McLaughlint még 2006-ban ítélték halálra a 2003-ban elkövetett gyilkosságért. 2016-ban egy bíróság elrendelte az ítélet újratárgyalását, de egy szövetségi fellebbviteli bírósági tanács 2021-ben megerősítette az eredeti döntést.

A halálbüntetés visszaállítása óta 1 558 embert végeztek ki az USA-ban, közülük csak 17 nem volt férfi, és a kivégzéseket ellenző Death Penalty Information Center adatai szerint nem ismert olyan eset, hogy egy nyíltan transznemű embert végeztek volna ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.