Japán egymillió jent ad gyerekenként a családoknak, akik hajlandóak elhúzni Tokióból

külföld
2023 január 03., 07:56
comments 10

A japán kormány egymillió jent (2,91 millió forint) ajánl gyermekenként azoknak a családoknak, akik elköltöznek Tokióból és agglomerációjából, a kormány ezzel az ország “nem divatos” régióinak lakosságcsökkenését próbálja visszafordítani, írja a Guardian.

Járókelők Tokióban újévkor. Pedig a városban a covidjárványra tekintettel nem tartottak köztéri bulit.
photo_camera Járókelők Tokióban újévkor. Pedig a városban a covidjárványra tekintettel nem tartottak köztéri bulit. Fotó: NANAKO SUDO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Japán médiaértesülések szerint a kormány a programot áprilisban vezeti be annak érdekében, hogy életet leheljen az idősödő és csökkenő félben lévő területekbe, kisebb városokba és falvakba. Az új összeg számottevő növekedést jelent a korábbi, 300 ezer Jenes (kb. 873 ezer Forint) átköltözést ösztönző támogatáshoz képest.

Annak ellenére, hogy Tokió lakossága tavaly csökkent először - amit részben a koronavírus-járványnak tulajdonítanak -, a döntéshozók szerint többet kell tenni annak érdekében, hogy csökkenjen a város népsűrűsége, és hogy ösztönözzék az embereket az említett országrészekbe költözésre, amelyek népességére a fiatalok Tokióba költözése is negatív hatással van.

A japán kormány azt reméli, hogy tízezer ember elköltözik Tokióból vidékre 2027-ig bezárólag, írja a Nikkei japán lap.

Japán településeinek megközelítőleg 80 százaléka, 1300 önkormányzat csatlakozott a programhoz, azt remélve, hogy profitálhatnak az életminőségről szóló közvélemény változásán, miszerint egyre többen fedezik fel a távmunka pozitív hatásait, és amely változás a pandémia alatt kapott lendületet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.