Napokig egy pajtaszerű, rögtönzött halottasházban bomlottak holttestek Pápua Új-Guinea fővárosában

külföld
2023 január 03., 07:01

Egy videó tanúsága szerint tizenegy holttest napokig bomlott Pápua Új-Guinea egyik legnagyobb kórházánál karácsony és újév napja között, írja a Guardian. A háromperces sokkoló videóban egy légkondicionálás nélküli, az elemeknek kiszolgáltatott, pajtaszerű épületben láthatóak hordágyakon az elhunytak testei. A testek addig maradnak a rögtönzött halottasházban, amíg a hozzátartozók el nem viszik őket, vagy amíg fel nem szabadul hely a kórház valódi halottasházában. Az eset felhívja a figyelmet az ország egészségügyi rendszerére nehezedő nyomásra, írja a lap.

Peter Graham, a kórház igazgatótanácsának elnöke 2020-ban, a kórházban tett látogatásán
photo_camera Peter Graham, a kórház igazgatótanácsának elnöke 2020-ban, a kórházban tett látogatásán Fotó: Port Moresby General Hospital - közkincs

A videót egy népszerű Facebook-oldalon osztották meg, egy azonosítatlan férfi arról beszél benne, hogy a holttestek már négy-öt napja ott vannak. A videón az látszik, hogy a trópusi időjárás miatt gyorsan bomlásnak indultak a testek. A videó közben látszik, ahogy az egyik holttestet elviszik az elhunyt hozzátartozói.

Pápua Új-Guinea fővárosának, Port Moresby közkórházának a halottasháza extrém szinten túlzsúfolt lett, főleg azért, mert a hozzátartozók nem gondoskodtak időben a holttestek elszállításáról, állítja a kórház nyilatkozata. Azt írták, hogy a héten tömeges temetést szerveznek, valamint hogy 20 test vár arra, hogy bekerüljön a halottasházba. A kórház szerint 2023-ban a kormány meg fogja próbálni orvosolni a problémát.

Egyes holttesteket azért nem vittek el a hozzátartozók, mert nincs pénzük kifizetni a piaci temetkezési vállalkozókat, mondta Dr. Kone Sobi, a Port Moresby közkórház egyik vezető tisztviselője. A tömeges temetésre csütörtökön kerül sor, mondta.

A kórház utoljára 2021-ben végzett tömeges temetést, mert akkor is betelt a halottasház. A 30 éve épített halottasházat eredetileg 120 test tárolására tervezték, azonban manapság 200 testet tárolnak az egységben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.