A republikánusok ötödször sem tudták megszavazni a saját házelnök-jelöltjüket a Kongresszusban

külföld
2023 január 04., 20:36
comments 18

Továbbra is patthelyzet van az amerikai Kongresszusban, a képviselők már az ötödik sikertelen szavazáson vannak túl, és házelnök továbbra sincs. Jelenleg a hatodik szavazás zajlik.

Kevin McCarthy
photo_camera Kevin McCarthy Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Ahogy szerda reggel írtuk, 1923 óta nem történt olyan az amerikai Kongresszusban, mint ami az immár republikánus többségű alsóház keddi, nyitó ülésnapján:

a többség nem volt képes házelnököt választani a saját soraiból. Emiatt nem tudták megválasztani a többi parlamenti tisztségviselőt, az új képviselők nem tudták letenni az esküjüket, és addig nem kezdődhet el a törvényhozói munka sem.

A republikánus képviselők szélsőséges szárnya ugyanis nem hajlandó megszavazni a pártvezetés jelöltjét, a kaliforniai Kevin McCarthyt. (McCarthy az előző ciklusban, 2019 óta a kisebbségi republikánus frakció vezetője volt, előtte pedig, 2014 és 2019 között a többségi republikánus képviselőcsoportot vezette.) Még Donald Trump buzdítása sem hatotta meg őket, pedig arra biztatta őket, hogy szavazzanak McCarthyra.

Kevin McCarthynak a párttársai 222 szavazatából minimum 218-ra van szüksége. Az első és második körben 19-en szavaztak másra, a harmadik, negyedik és ötödik körben 20-an, egy további republikánus pedig tartózkodott.

Eközben a BBC tudósítója szerint a coloradói Ken Buck például azt mondta, hogy az ötödik kör volt az utolsó, amikor McCarthyra szavazott, és ez további republikánusokat tántoríthat el a fő jelölt mellől, miközben egyáltalán nem látszik, hogyan fogják feloldani ezt a helyzetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.