Az első bankrablás nélküli évet ünneplik Dániában

külföld
január 04., 09:38
comments 2

Dániában a tavalyi volt az első bankrablás nélküli év, írja a Guardian. Egyre ritkábban használnak készpénzt az országban, így a bankok is csökkentették a készpénzszolgáltatásaikat, ezért a bankrablóknak nem marad mit kifosztaniuk, magyarázta a dán pénzügyi dolgozók szakszervezete.

photo_camera A Danske bank fiókja Koppenhága központjában 2022 júliusában. Éppen ezt se rabolja ki senki. Fotó: Google Street View

Dániában 2000-ben 221 bankrablást jelentettek, amelyek száma azóta egyre csökkent, 2017-ben már kevesebb, mint 10 volt. A dán központi bank még márciusban azt közölte, hogy míg 2017-ben a fizetések 23 százaléka történt készpénzzel, addig 2021-re már csak a 12 százalékuk. A koronavírus-járvány felgyorsította a készpénzhasználat elhagyását, mondta a dán központi bank.

“Ez csodálatos”, ugyanis minden bankrablás extrém érzelmi megterheléssel jár az érintett pénzügyi alkalmazottaknak, mondta Steen Lund Olsen, a szakszervezet alelnöke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.