Környezetvédő aktivisták fújták narancssárgára a párizsi miniszterelnöki hivatalt

külföld
2023 január 04., 16:59

A Derniere Renovation nevű környezetvédő csoport aktivistái narancssárga festékszóró spray-vel fújták le a párizsi miniszterelnöki hivatal, az Hotel Matignon kapuját. A két fiatalt, akik „Ki a bűnös?” feliratú pólót viseltek, őrizetbe vették - írja a Reuters.

Rendőrök viszik el a Derniere Renovation aktivistáit az Hotel Matignon elől
photo_camera Rendőrök viszik el a Derniere Renovation aktivistáit az Hotel Matignon elől Fotó: GONZALO FUENTES/REUTERS

A csoport a francia állam által elkövetett „klímabűnök” ellen tiltakozott az akcióval, és közleményükben azt írták, hogy az állam nem teljesítette az éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozó kötelezettségvállalásait. Élisabeth Borne miniszterelnök hivatala egyelőre nem reagált az incidensre.

Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága tavaly két 10 millió eurós (közel 4 milliárd forint) bírság megfizetésére kötelezte az államot, mert nem javítottak a nagyvárosok levegőminőségén. 2021-ben ugyanezen okból már kiszabtak egy ugyanekkora összegű bírságot. 2017-ben ugyanez a bíróság arra kötelezte a kormányt, hogy több mint egy tucat zónában csökkentse a nitrogén-dioxid és a szállópor szintjét, hogy megfeleljen az európai normáknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.