Karácsony után 134 ezer magyar fordult orvoshoz valamilyen légúti fertőzéssel

Egészségügy
január 05., 09:34
comments 2

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapította, hogy 2022. december 26. és 2023. január 1. között, a négy munkanapból álló 52. héten az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbben 14 év alatti gyerekek voltak, őket követte a 15-34 éves korosztály, az orvoshoz fordulók közül a 60 éven felüliek voltak a legkevesebben.

Az influenzaszerű megbetegedés szintén a gyerekek körében volt a leggyakoribb, és a 60 felettiek között a legritkább.

Az 52. naptári héten összesen 41 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 9 minta közül három betegnél influenza A(H3) vírus okozta fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok. Négy betegnél a SARS-CoV-2 vírus, egy betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 minta közül hat influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.