Meglógott a karanténból, letartóztatták a kínai turistát Dél-Koreában

járvány
2023 január 05., 07:04

Csütörtökön Dél-Koreában őrizetbe vettek egy kínai állampolgárt, akit azután helyeztek karanténba, hogy covidtesztje pozitív lett. A férfi nem tartotta be a szabályokat, és elhagyta a repülőteret még azelőtt, hogy a számára kijelölt létesítménybe vihették volna - írja a Washington Post.

A főváros, Szöul közelében fekvő, mintegy 3 milliós Incshon városának rendőrsége megerősítette a lapnak, hogy kétnapos hajtóvadászat után letartóztatták a kínai utazót.

A dél-koreai egészségügyi hatóság közlése szerint a Kínából érkező utasok egyharmadának lett pozitív a koronavírus-tesztje, ami miatt komoly az aggodalom az országban.

Kínában decemberben lazítottak a korábbi szigorú szabályokon, és januártól a kínai turisták már utazhatnak. Közben azonban aggasztó mértékben nőnek az esetszámok az országban, ezért a világ számos pontján szigorú szabályokat hoztak a Kínából érkező utasok ellenőrzésére, hogy megelőzzék a járvány fellobbanását.

Dél-Koreában minden Kínából érkező utazónak érkezése előtt és után is covid-tesztet kell csináltatnia. Emellett január végéig korlátozzák a rövid távú vízumok kiadását és felfüggesztik a Kínából érkező járatok számának növelését.

A most letartóztatott férfi tesztje az ország fő repterén, Incshonban lett pozitív, de nem várta meg, hogy a számára kijelölt elkülönítő létesítményben fogadják - mondta egy egészségügyi tisztviselő egy szerdai sajtótájékoztatón. A térfigyelő kamerák felvételei szerint a férfi az incshoni elkülönítő szállás közelében található szupermarketben is járt.

Az utazó ellen körözést adtak ki, két nap után fogták el. Akár egy év börtönbüntetéssel vagy közel 7900 dollárnyi pénzbírsággal számolhat, ha elítélik. A hatóságok nem nevezték meg a gyanúsítottat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.