Republikon: Az ellenzéki szavazók többsége nem támogatja az előválasztást

POLITIKA
2023 január 05., 09:35

Az ellenzéki választók 60 százaléka szerint a pártoknak közösen kellene indulniuk a 2024-es önkormányzati választáson, és 62 százalék ezt tartaná jónak az európai parlamenti választáson is, derül ki a Republikon felméréséből.

Különösen a DK-sok és az LMP-sek támogatják az összefogást (70 százalék körül), a Kutyapárt és a Jobbik szimpatizánsai viszont nagyobb részben elutasítják.

photo_camera Forrás: Republikon

Az ellenzékiek többsége, 53 százaléka szerint nem előválasztással kellene kiválasztani a jelölteket, hanem a pártoknak kellene megállapodniuk. Csak 42 százalék szeretne előválasztást (5 százalék nem tudja).

Az előválasztás az LMP-sek körében a legkevésbé, a jobbikosok körében pedig a leginkább népszerű, de utóbbiak közt is többségben vannak azok, akik elutasítják. Egyedül a Kutyapárt szavazói közt vannak többen, akik támogatják az előválasztást.

photo_camera Forrás: Republikon

A felmérés 2000 ember személyes megkérdezésével készült 2022. szeptember 15. és 30. között. A mintában olyanok szerepeltek, akik áprilisban az ellenzéki összefogás vagy a Kutyapárt listájára szavaztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.