A háború kitörése óta ötször annyi német tagadta meg a katonai szolgálatot, mint korábban

hadsereg
2023 január 06., 07:44

Amíg 2021-ban csak 201 olyan kérelem érkezett a német Bundeswehrhez, amiben lelkiismereti okokra hivatkozva tagadták meg katonai szolgálatot, 2022-ben, az orosz-ukrán háború kitörése után ez a szám 951-re ugrott. Mivel Németországban 2011-ben megszüntették a hadkötelezettséget, itt olyanokról van szó, akik már szerződéses viszonyban álltak a hadsereggel. Ugyanakkor tavaly a toborzóirodák forgalma is visszesett.

Olaf Scholz kancellár a Bundeswehr hadgyakorlatán
photo_camera Olaf Scholz kancellár a Bundeswehr hadgyakorlatán Fotó: MORITZ FRANKENBERG/dpa Picture-Alliance via AFP

Sokan azzal indokolták a kérelmüket, hogy miletőtt kitört volna az orosz-ukrán háború, és egy esetleges eszkalációval is számolni kellett volna, nem gondoltak arra, hogy háborús helyzet alakulhat ki. (RND)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.