Egy számjegyűre esett vissza az infláció az eurózónában

gazdaság
2023 január 06., 14:39
comments 5

Az éves infláció egy számjegyűre esett vissza az eurózónában, december végén 9,2 százalékon állt, derül ki az Eurostat péntek reggeli gyorsjelentéséből. Novemberben már csökkenni kezdett az infláció, de akkor még 10,1 százalékon állt.

A mostani egyszámjegyű adatot az is okozza, hogy a földgáz ára az orosz-ukrán háború előtti szintre tért vissza a szokatlanul enyhe tél közepette.

Az eurózóna jelenlegi inflációs szintje tetszetős adatnak tűnhet, de még így is ötször meghaladja az Európai Központi Bank (ECB) 2 százalékos inflációs célját. Az ECB az utóbbi hónapokban lendületes iramban növelte meg a központi banki alapkamatot, hogy költségessé tegye a kiköltekezést és visszafogja az emelkedő árakat. Az ECB készen áll a rendelkezésére álló eszközöket bevetni, hogy elérje a középtávú inflációs célját, mondta Christine Lagarde, a központi bank elnöke decemberben.

Az eurózóna országainak többségében csökkent az infláció az utóbbi hónapban, Németországban 11,3 százalékról 9,6 százalékra esett. December végével Spanyolországban (5,6%), Luxemburgban (6,2%) és Franciaországban (6,7%) volt a legalacsonyabb az infláció szintje az eurót használó országokban, míg Lettországban (20,7%), Litvániában (20%) és Észtországban (17,5%) volt a legmagasabb a zóna országai közül.

Az energiaárak inflációs szintje nagyot esett, a novemberi 34,9 százalékról ról 25,7 százalékra decemberben, eközben a friss élelmiszerek ára esetében 13,8 százalékról 12 százalékra esett az infláció az eurózónában. A maginfláció viszont 5-ről 5,2 százalékra emelkedett a blokkban decemberben.

Az Eurostat ennél a számolásnál az eurózónához 2023 kezdetével csatlakozó Horvátországot még nem vették számításba. (via Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.