Enyhén nőtt a munkanélküliség, a fiatalok körében csökkent

gazdaság
2023 január 06., 08:25
comments 2

Az egy évvel korábbi állapothoz képest alig nőtt a munkanélküliek száma. 184 ezren vannak, hétezerrel többen, mint tavaly ilyenkor, arányuk 3,4 százalékról 3,8 százalékra emelkedett, derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

Az összes munkanélküli 18,5 százaléka a 15-24 éves korosztályból került ki, munkanélküliségi rátájuk jóval az országos átlag feletti, 10,9 százalékos. Ez egy százalékponttal kevesebb a tavalyi évhez képest.

A munkakeresés átlagos időtartama 9 hónap volt, a munkanélküliek 31 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A foglalkoztatottak száma 26 ezerrel nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, számuk 4 millió 713 ezer fő. Az elsődleges munkapiacon és a külföldön dolgozók száma nőtt, a közfoglalkoztatottaké csökkent.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú - 25-54 éves - népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,2 százalékponttal, 88 százalékra, míg az idősebb - 55-64 éves - korosztályban 2,5 százalékponttal, 66,9 százalékra emelkedett.

(MTI/KSH)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.