Havonta 100 embert öltek meg tavaly az amerikai rendőrök

külföld
2023 január 06., 15:10
comments 5

Sosem öltek meg annyi embert az amerikai rendőrök, mint 2022-ben: összesen 1176, vagyis havonta átlagosan majdnem 100, naponta három halálos áldozatuk volt, írja a Guardian.

Az adatok a Mapping Police Violence nevű civil szervezet adatbázisából származnak. Innen tudjuk azt is, hogy 2021-ben valamivel kevesebben, 1145-en haltak meg rendőri intézkedés következtében. A megelőző években szintén 1100 körül alakult ez a szám.

Tavaly 132-en haltak meg úgy, hogy nem történt bűncselekmény, ez az esetek 11 százaléka. 104 esetben rutinellenőrzésről, 98 esetben közlekedési szabályszegésről, 207 esetben pedig más, nem erőszakos bűncselekményekről volt szó. 93 esetben családon belüli erőszak miatt jártak el a rendőrök, és 128 esetben volt fegyver az áldozatnál. Alig az esetek harmadára igaz, hogy kifejezetten súlyos, erőszakos bűncselekményt akartak megakadályozni a rendőrök.

photo_camera Fotó: SETH HERALD/AFP

Az áldozatok 32 százalékát menekülés közben ölték meg, ami szakértők szerint indokolatlan erőszaknak számít, ráadásul másokra nézve is veszélyes. Júniusban például több tucatnyi töltényt lőttek a fegyvertelenül szaladó Jayland Walkerre, Kaliforniában pedig Robert Adamst lőtték le azonnal, amint bejelentést kaptak, hogy fegyvere van, és látták, hogy az ellenkező irányba fut.

24 százalékban feketék haltak meg tavaly ilyen módon, miközben a teljes népességnek csak 13 százalékát teszik ki. 2013 és 2022 között a feketéket háromszor nagyobb eséllyel ölték meg a rendőrök, mint fehéreket. Minneapolisban különösen nagy, 28-szoros a különbség, de Chicagóban is 25-szörös.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.