Súlyos börtönbüntetésre ítélték a szaúd-arábiai Wikipedia szerkesztőjét

külföld
2023 január 06., 05:33
comments 4

Harminckét és nyolc év börtönre ítélték Szaúd-Arábiában a Wikipedia két önkéntes szerkesztőjét, állítja két jogvédő csoport, a washingtoni székhelyű DAWN és a bejrúti Smex közös nyilatkozata.

Oszama Kalidot és Zijad al-Szofianit ugyanazon a napon tartóztatták le.

Az esetre a Wikimedia belső vizsgálata derített fényt, ezt követően kitiltották azokat, akik a szaúdi rezsim ügynökeként a szerkesztők közé férkőztek, hogy információkat gyűjtsenek a munkatársakról. Így került börtönbe Kalid és al-Szofiani is. Bűnük az volt, hogy a szaúdi kormány emberi jogi visszaéléseiről szóló tartalmakat tettek közzé.

A DAWN-t a Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségén 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró alapította, a Smex pedig digitális jogsértésekkel foglalkozik.

Tavaly december közepén Szaúd-Arábiának való kémkedés miatt három és fél év börtönre ítélték a Twitter egyik korábbi menedzserét az Egyesült Államokban: Ahmad Abouammo évekkel ezelőtt szaúdi felhasználók adatait osztotta meg, ezzel pedig üldöztetésnek tette ki őket.

(Guardian, Middle East Eye)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.