Tizenegy szavazás után sincs elnöke az amerikai képviselőháznak

külföld
2023 január 06., 07:23

Húsz keményvonalas republikánus képviselő három napja blokkolja az amerikai képviselőház elnökének megválasztását. Immár tizenegy szavazási forduló óta nem sikerül megválasztani a republikánus Kevin McCarthyt. A lázadók azt követelik, hogy radikálisan változtassák meg a képviselőház működését.

A napokban még Donald Trump volt amerikai elnök is arra szólította fel a lázadókat, hogy szavazzák meg Kevin McCarthyt.

Kevin McCarthy az újabb sikertelen kísérletek után nyilatkozik
photo_camera Kevin McCarthy az újabb sikertelen kísérletek után nyilatkozik Fotó: TASOS KATOPODIS/Getty Images via AFP

A novemberi félidős választások után a republikánusoknak kell átvenniük a képviselőház irányítását, de a jelek szerint erre képtelenek, a patthelyzet ellehetetleníti az új tagok eskütételét, törvények elfogadását.

1923 óta nem fordult elő, hogy az első vagy a második forduló ne hozzon eredményt. 1860-ban, a polgárháború kitörése előtt 44 szavazási forduló után lett elnöke a képviselőháznak.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.