Új párttal fut neki a 2024-es EP-választásnak Márki-Zay Péter

belföld
2023 január 06., 11:16

Másfél évvel az önkormányzati és európai parlamenti választás előtt Márki-Zay Péter az Indexen bejelentette: új pártot alapít. A nemzetközi színtéren azzal az Európai Néppárttal akarja szorosabbra vonni kapcsolatait, ahonnan a Fidesz 2021-ben hosszan tartó feszült viszony után kilépett.

A hódmezővásárhelyi polgármester elmondta, hogy szerinte Orbán Viktor rendszerét Orbán szabályai szerint leváltani nem lehet. A Demokratikus Koalíció árnyékkormányát politikai pótcselekvésnek tartja, szerinte megint egy ellenzéki kerekasztal kellene, mint a rendszerváltás hajnalán. A cél az lenne, hogy a teljes magyar rendszerellenzék - akár bojkottal, polgári engedetlenséggel - együtt követelje az alkotmány, a választási rendszer és a médiaviszonyok megváltoztatását.

A 2022-es parlamenti választáson Márki-Zay Péter volt az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de ő sem tudta megakadályozni Orbán Viktor és a Fidesz zsinórban negyedik kétharmados győzelmét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.