Irtózatos ára lehet a képviselőházi miniforradalom letörésének

POLITIKA
2023 január 07., 08:02

Könnyen ment, mi? - viccelődött kényszeredett mosollyal helyi idő szerint jóval éjfél után Kevin McCarthy a pódiumon, amikor tizenötödszörre végre átvitte a küszöböt: sikerült 216 szavazatot szereznie, és így ő lett az amerikai törvényhozás alsóháza, a Képviselőház elnöke. Az ár, amit Amerika ezért fizet, egyelőre felmérhetetlen: napra pontosan két évvel a capitoliumi kvázi-puccskísérlet után a republikánus jobbszél végül komoly eredményt ért el a politikai intézményrendszer fellazításában.

Ami ezen a héten Washingtonban addig zajlott, az a modern időkben teljesen példátlan: hiába szereztek többséget a republikánusok a Képviselőházban novemberben, három napig, 14 fordulón át képtelenek voltak házelnököt választani. A Kongresszus alsóháza működésképtelen volt: elnök nélkül nincs napirend, nincsenek bizottságok, a képviselők nem tudták elkezdeni a munkát.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.