Orbán: Ki kell maradnunk az USA vezette blokkból

POLITIKA
2023 január 07., 11:01
comments 167

Karácsony előtt Orbán Viktor zárt körben foglalta össze a stratégiáját. A Széll Kálmán Alapítvány vacsoráján elhangzottakról Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója már akkor posztolt, de ő és/vagy a főnöke nem érezhették elég átütőnek a visszhangot, mert most Orbán (Balázs) a Mandinernek egy hosszú cikkben megint megírta, miről beszélt a miniszterelnök.

photo_camera Orbán (Viktor) a karácsonyi nemzetközi sajtótájékoztatón a Karmelitában. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Szigorúan a lényeg:

  • Magyarországnak reális esélye van kilépni a közepesen fejlett országok csapdájából.
  • A legnagyobb stratégiai kihívás, hogy a gazdasági felzárkózás révén Közép-Európán belül regionális középhatalmi státuszt érjünk el.
  • Az ukrajnai háború egy hosszabb, a korábbi neoliberális világrendet kikezdő válságfolyamat részeként egyértelművé tette, hogy a jelenlegi nyugatközpontúság nem tartható fenn, mert a Nyugat kihívói megerősödtek.
  • Válaszul az USA által vezetett Nyugat szakít a többiekkel, de ha visszaállnak a korábbi hidegháborús blokkok, Magyarország perifériára szorulhat és eljelentéktelenedhet.
  • Ezért ki kell maradnunk a blokkosodásból, és az "összeköttetések fokozása" az érdekünk.

Végül egy mondat, ami érzékelteti az Orbán által felvázolt feladat léptékét.

„Az eddig felvázoltak alapján megállapítható, milyen problémákat szükséges megoldania egy magyar stratégiának:

  • el kell kerülni, hogy hazánk egy nagy nemzetközi blokk perifériája legyen;
  • el kell kerülni, hogy a korábbi, spontán piaci folyamatokra alapuló szabadkereskedelmi modell anomáliái visszatérjenek;
  • meg kell oldani az ellátási láncok sérülékenységének az enyhítését;
  • ezzel együtt el kell érni, hogy Magyarország csatlakozzon a gazdaságilag fejlett országok köréhez.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.