Őrizetbe vettek hat újságírót Dél-Szudánban a bepisilő elnökről készült videó miatt

külföld
2023 január 07., 08:17
comments 5

Hat újságírót vettek őrizetbe a dél-szudáni biztonsági erők a felvétel miatt, amelyeken az ország elnöke, Salva Kiir Mayardit jól láthatóan összepisili magát - közölte pénteken a Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű sajtószabadság-felügyeleti szervezet. Az állami Dél-szudáni Műsorszolgáltató Vállalat (SSBC) munkatársait azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül tették közzé a felvételt, amely gyorsan elterjedt a közösségi médiában.

link Forrás

A CPJ úgy tudja, hogy az őrizetbe vett személyek közül ketten a vezérlő munkatársai, négyen pedig operatőrök. A szervezet szerint a letartóztatások már ismert minta szerint zajlanak: „a biztonsági erők önkényesen letartóztatnak embereket, amikor a tisztviselők kedvezőtlennek ítélik a tudósításokat”. Azt kérik, hogy a hatóságok feltétel nélkül engedjék szabadon a tévé alkalmazottait, és biztosítsák, hogy további megfélemlítés vagy letartóztatással való fenyegetés nélkül dolgozhassanak.

A Dél-szudáni Újságírók Szövetsége (UJOSS), amely kezdetben cáfolta az őrizetbe vételről szóló híreket, azt közölte: „Ha fennáll a szakmai kötelességszegés vagy bűncselekmény esete, akkor a hatóságok gyorsítsák fel a közigazgatási vagy jogi eljárást az ügy tisztességes, átlátható és törvényes rendezése érdekében.”

A Sudans Post névtelen forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy a rendőrség keresi a videó készítőjét.

Salva Kiir Mayardit a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg vezetője volt, Dél-Szudán 2011. július 9-i függetlenné válása óta az ország első elnöke, hatalomra jutása óta nem volt választás az országban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.