Őrizetbe vettek hat újságírót Dél-Szudánban a bepisilő elnökről készült videó miatt

külföld
2023 január 07., 09:17

Hat újságírót vettek őrizetbe a dél-szudáni biztonsági erők a felvétel miatt, amelyeken az ország elnöke, Salva Kiir Mayardit jól láthatóan összepisili magát - közölte pénteken a Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű sajtószabadság-felügyeleti szervezet. Az állami Dél-szudáni Műsorszolgáltató Vállalat (SSBC) munkatársait azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül tették közzé a felvételt, amely gyorsan elterjedt a közösségi médiában.

link Forrás

A CPJ úgy tudja, hogy az őrizetbe vett személyek közül ketten a vezérlő munkatársai, négyen pedig operatőrök. A szervezet szerint a letartóztatások már ismert minta szerint zajlanak: „a biztonsági erők önkényesen letartóztatnak embereket, amikor a tisztviselők kedvezőtlennek ítélik a tudósításokat”. Azt kérik, hogy a hatóságok feltétel nélkül engedjék szabadon a tévé alkalmazottait, és biztosítsák, hogy további megfélemlítés vagy letartóztatással való fenyegetés nélkül dolgozhassanak.

A Dél-szudáni Újságírók Szövetsége (UJOSS), amely kezdetben cáfolta az őrizetbe vételről szóló híreket, azt közölte: „Ha fennáll a szakmai kötelességszegés vagy bűncselekmény esete, akkor a hatóságok gyorsítsák fel a közigazgatási vagy jogi eljárást az ügy tisztességes, átlátható és törvényes rendezése érdekében.”

A Sudans Post névtelen forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy a rendőrség keresi a videó készítőjét.

Salva Kiir Mayardit a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg vezetője volt, Dél-Szudán 2011. július 9-i függetlenné válása óta az ország első elnöke, hatalomra jutása óta nem volt választás az országban. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.