Pressman amerikai nagykövet veszélyes hullámokról beszélt az USA és Magyarország kapcsolataiban

POLITIKA
2023 január 07., 12:28
comments 16

David Pressman amerikai nagykövet csütörtök este, a Szent Korona visszaadásának 45 évfordulóján beszédet tartott a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete által szervezett ökumenikus Istentiszteleten, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban.

Mielőtt rátért volna a lényegre, hosszan beszélt a Szent Korona és a többi koronázási jelvény visszaadásának, valamint a Mindszenty József bíborosnak adott menedékjog politikai körülményeiről. Emlékeztetett, hogy Washingtonban sokáig úgy gondolták, nem szabad visszaadni a háború idején kimenekített, és a Fort Knoxban őrzött Szent Koronát, amíg Magyarország szovjet elnyomás alatt áll. Pressman felidézte az akkor vitát, amit az döntött el, hogy "Carter elnök, Cyrus Vance külügyminiszter és más tanácsadók, beleértve egy Joe Biden nevű fiatal szenátort, máshogy gondolták".

David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából.
photo_camera David Pressman a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Fõplébánia-templomban 2023. január 6-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Amikor látták, hogy Magyarország kezdi kihúzni magát a szovjet iga alól, és külön úton halad a kommunista tömb országaihoz képest, úgy döntöttek, hogy a koronát visszaadják, "nem a kormánynak, hanem a magyar népnek". Abban bíztak, hogy ezzel a reményt is visszaadják, hogy egyszer lehet majd kommunista elnyomás nélkül élni Magyarországon.

Innen Pessman egyre inkább a mai idők felé kanyarodott:

  • „Még több mint egy évtized kellett Magyarországnak ahhoz, hogy végleg elszakadjon a Szovjetuniótól, de a végére egyértelművé vált, hogy egy ilyen rendszer bukásra van ítélve. Meg is bukott, és mindig meg fog bukni, mert nem az emberek érdekeit képviseli, hanem csak egy maroknyi ember hatalmának megszilárdítását keresi” - mondta Pressman, majd még jobban a mai politika felé kanyarodott:
  • „Az önkény zsarnoksága elleni küzdelem ma is tart és sürgető. Elég csak Putyin háborújára gondolnunk, amelyet a demokratikus Ukrajna ellen vív a szomszédban.”
  • „Akár egy nagy múltú demokráciában élünk, akár egy teljesen újkeletűben, a demokráciát nem vehetjük készpénznek.”
  • „Mindannyiunknak el kell döntenünk, milyen utat választunk ebben a viharos időszakban. Kik a barátaink? Kihez fordulunk a nehézségek idején, amikor azokkal állunk szemben, akik ártani akarnak nekünk?”
  • „Az Egyesült Államok és Magyarország barátok és szövetségesek hosszú idő óta. Ott voltunk egymásnak elég sötét időszakokban. És, bár eseteként lehetnek zordabb hullámok a tengeren, és a jelenlegi hullámok igencsak veszélyesnek látszanak, biztos vagyok benne, hogy ha megpróbáljuk, akkor együtt megbirkózunk velük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.