Az idősebb, állami propagandát fogyasztó oroszok többsége még mindig azt gondolja, hogy sikeres a háború

külföld
2023 január 08., 07:37
comments 23

A Spiegel készített interjút az utolsó független orosz közvélemény-kutató intézet, a Levada tudományos igazgatójával, a 76 éves Lev Gudkovval. Az interjúban elsősorban az orosz társadalom és a háború kapcsolatáról van szó, és a szociológus Gudkov érezhetően csalódottan beszél a közelmúlt kutatási eredményeiről.

Arra az indító kérdésre, hogy a közelmúlt oroszországi kudarcai a fronton, mennyire változtattak azon, ahogy az oroszok a háborút látják, Gudkov elmondta, hogy még mindig alapvetően az állami propaganda alakítja a szélesebb társadalmi konszenzust.

Lev Gudkov 2017-ben
photo_camera Lev Gudkov 2017-ben Fotó: HORST GALUSCHKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A legutóbbi mérésben a válaszadók 53 százaléka gondolta azt, hogy az Ukrajnában zajló katonai hadművelet sikeres. Főleg az idősebb oroszok, akik elsősorban az állami tévéből tájékozódnak. A válaszadók harmada ugyanakkor nem látja sikeresnek a műveleteket, szerint a harcok túlságosan elhúzódtak, érdemi előrelépés nélkül. Ők azok, akik csalódtak az orosz hadsereg képességeiben is, pedig korábban éveken át azt hallgatták, hogy a világ legerősebb hadseregéről van szó, mindenféle rendkívüli fegyver birtokában.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.