Lyukas zászlós videó, szupertöltő, meleg zokni és Erős Pista: így kezdték támogatni civil internetezők az ukrán hadsereg magyar származású Kárpátaljai Sárkányait

külföld
2023 január 08., 10:17
comments 34
photo_camera A 68. zászlóalj három katonája tavaly október 23-án, középen Fegyir Sándor

Az egész egy videóval indult, meséli G., a jogász.

Egy mindössze 5 másodperces, de annál hatásosabb videóval. A Sándor Fegyir kárpátaljai egytemi oktató által tavaly október 23-án a Facebookra kiposztolt filmen 3 ukrán katona látható, a kezükben egy ukrán és egy lyukas magyar zászlóval, amint minikórust alkotva azt mondják magyarul, hogy "Hajrá, magyarok!"

A poszt szövegében Fegyir arról írt, hogy egysége, a kárpátaljai 68. zászlóalj, amelyben nem ő az egyetlen magyar származású önkéntes, egy hónappal korábban komoly részt vállalt a harkovi hadműveletben, ahol

"(...) az ukrán-orosz határ közelében fekvő Ambarne faluba elsőként behatoló magyar nemzetiségűek voltak Laci, Áron, Bars hívójelekkel. A magyarok voltak az ukrán fegyveres erők első katonái, akik felszabadították és megtisztították ezt a települést az ellenségtől. Dicsőség Ukrajnának!”

Ez a poszt olyan hatással volt egy katonai-rendvédelmi témákkal foglalkozó zárt Fb-csoport egyik tagjára, M.-re, hogy a férfi a megtekintése után első lelkesedésében rácsetelt Sándor Fegyirre, hogy megkérdezze, tudna-e segíteni bármivel innen a távolból a 68-asoknak. Amint kiderült, hogy igen, M. a csoport elé vitte a témát, majd megkérte tagtársát, G.-t a cikkünk elején megszólaló, kárpátaljai származású jogászt, hogy hely- és nyelvismeretét bedobva segítsen a szervezésben. Az akcióba B., a katonai témákkal foglalkozó újságíró is beszállt.

Fegyir első kérése az volt, hogy speciális, óriási power bankre emlékeztető, mindenféle módon tölthető és rengetegféle aljzattal rendelkező szupertöltőt küldjenek nekik. A kért modell durván 330 ezer forintba került. G. felidézte, hogy mennyire kiváncsi volt, összejön-e elég pénz a csoportban akár egy töltőre is. Három nap alatt több mint egymillió forintot dobtak össze, vagy három eszközre valót és még némi aprót. Itt szembesültek vele először, hogy a kereskedők - a konkrét esetben a Media Markt - a szent cél érdekében némi árengedményt is hajlandóak adni.

Mivel a gépek megvásárlása után maradt párezer forint, megkérdezték a 68-asok magyarjait, hogy még milyen apróságnak örülnének a fronton. Mint kiderült, a Magyar Univerzum nosztalgiaízeinek, konkrétan gyulai kolbásznak, Tibi csokinak és Erős Pistának, így ezek is bekerültek a pakkokba.

Amiket G. és felesége, Á. szállítottak le Záhonyba, ahol az összekötő, Fegyir Sándor sógornője várta őket. Ő a megbeszéltek szerint egy ungvári alapítványhoz vitte el a szállítmányt, amit nagyjából 1300 kilométeres út végén ők juttattak el a címzettekhez. Mivel a 68-asok akkor éppen az ukrán-orosz határ közelében harcoltak.

Ismerd meg a Sárkányokat!

Ezen a ponton érdemes pár szót ejteni erről az egységről, amelynek a hivatalos neve Területvédelmi csapatok 101-es önálló dandárjának 68-as zászlóalja.

Ez a területvédelmi dandár olyan, nem hivatásos katonákból vagy besorozottakból, hanem önkéntes civilekből álló nagyobb egység, aminek feladata Kárpátalja védelme, ezért a zászlóaljai a régió nagyobb településén állomásoznak, a 68-asok például Ungváron. Már amikor nem a fronton vetik be őket.

Van félhivatalos, a régió és az egység soknemzetiségű mivoltára utaló nevük is, ami a felvarrójukon is szerepel. Ez a Kárpátaljai Sárkányok vagyis ukránul Zakarpatszki Sarkani. Utóbbi valójában kétnyelvű, az egység magyar származású tagjaira utaló elnevezés, a "kárpátaljai" ugyanis ukránul "zakarpatszki", a "sárkány" viszont a magyar nyelvből jön, hiszen az ismert mesebeli lény neve ukránul "drakon" lenne.

Sándor Fegyir neve egyébként abszolúte ismerős lehet a tájékozottabb magyar hírolvasóknak is. Tavaly májusban ugyanis egy harctéri fotó háborús hírességgé tette. A férfi bevonulása előtt ugyanis az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatója volt, professzor, turisztikai szakértő és szociológus. A fotón pedig az volt látható, ahogy a lövészárokból, interneten keresztül tart órát a diákjainak:

A kép annyira ikonikussá vált, hogy Ungváron pár nappal ezelőtt adták át a Budapesten élő kárpátaljai miniszobrász, Kolodko Mihály Fegyirt ábrázoló szobrát, amit az a fénykép inspirált:

De térjünk vissza a 68-as önkénteseit segítő magyar internetezőkhöz!

Miután G. és Á. átadták a szállítmányt,

az ukrán alapítványnak durván egy hetébe került, hogy eljuttassa azt a frontra a 68-asoknak.

A csomagok kibontása után Sándor Fegyir így köszönte meg a magyar netezőknek:

"köszönöm a támogatásokat. bocsánat - nem mindig tudunk válaszolni a fiúkkal - most gyakran ülünk a lövészárokban. az oroszok drónokkal erősen támadnak. Még egyszer köszönöm a támogatást. a fiúk nagyon örülnek, hogy nem felejtették el őket történelmi szülőföldjükről"

A gyűjtés azonban ezután sem állt le. A cikk elején említett amatőr katonai-rendészeti csoport mellett azonnal csatlakozott a gyűjtéshez az egykori cink.hu kommentelői közösségének zárt csoportja. Most, az elmúlt napokban pedig beszállt a KARD blog, illetve a Diétás Magyar Múzsa is. (A Magyar Hang 2022-es"Év embere" díját és a vele járó százezer forintot a Diétás Magyar Múzsa közössége nyerte el. A közösségi blog szerzői az összeget szintén Fegyirék megsegítésére fordítják.)

Az első szállítmány célba juttatása után gyorsan gyarapodott az e célra létrehozott számlára befizetett összeg, így hamarosan újra megkérdezték a 68-asokat, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük. Mint kiderült, 30 darab katonai jellegű polár felsőre. Egy, az iparágban dolgozó csoporttag először megkereste a megfelelő modellt, majd saját vállalkozásában tépőzárakat varratott rájuk a megfelelő pontokon. Fegyir ezeken kívül termozoknikat, lábmelegítőket és talptapaszokat kért. A frontálló termozoknikat egy ott élő csoporttag jóvoltából egy pozsonyi hegymászóboltban találták meg, ahol a célt hallva azonnal árengedményt adtak.

Ezt a második szállítmányt december 6-án vitte el a magyar-ukrán határra a Magyar Civil Internetező Mikulás. A következő három fotón tekinthető meg, hogyan örültek a magyar származású 68-asok a meleg alsóknak. Külön felhívnám a figyelmet a jobbról második önkéntes pompás harctéri fizurájára:

Kárpátaljai katonák
photo_camera Fotó: Sándor Fegyir

Azóta újabb milliók gyűltek össze az adományszámlán. A támogatottak harmadik kérése a power bankok teljesítményének növeléséhez szükséges pótakkuk beszerzése volt. De sajnos kiderült, hogy ezt a modellt már nem gyártják és egyelőre nem sikerült kifutó pótakkuk nyomára bukkaniuk, de a zárt csoportok tagjai bőszen keresik a megoldást.

A hazai támogatók közben éppen pólót terveznek Kárpátalja sárkányainak, aminek az érintettek irtóra örülnek.

Hát a gyakorlatban így működik a Másik Magyarország, amit nem moszkovita politikusok, hanem jószándékú civilek alkotnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.