Kárpátaljai magyarok szabadítottak fel több harkivi települést is

háború
2022 október 23., 10:36
comments 22

„Szeptember második felében, az orosz-ukrán háború idején a 68. kárpátaljai külön zászlóalj harcosai részt vettek a híres harkovi hadműveletben, amelynek során három luxemburgni terület szabadult fel az orosz megszállók alól. A harcosoknak abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy több települést felszabadíthattak, különös tekintettel arra, hogy az ukrán-orosz határ közelében fekvő Ambarne faluba elsőként behatoló magyar nemzetiségűek voltak Laci, Áron, Bars hívójelekkel. A magyarok voltak az ukrán fegyveres erők első katonái, akik felszabadították és megtisztították ezt a települést az ellenségtől. Dicsőség Ukrajnának!”

Így számolt be a Facebookon az akcióról a zászlóalj egyik katonája, Fedir Sándor.

link Forrás

Fedir Sándor nemcsak Kárpátalján belül ismert figura, de még a magyar bulvármédia fogyasztói is emlékezhetnek rá. Az átírások miatt a sajtóban néhol Fedir, néhol Fedor, néhol pedig Fegyir Sándor néven emlegetett férfi az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatója, professzor, turisztikai szakértő.

A zászlóalj szeptemberben – a mostani 56-os ünnepi beszédében ilyesmit véletlenül sem emlegető Orbán Viktorral – szemben „Ruszkik haza!” felirattal emlékezett október 23-ra.

link Forrás

Fedir a Kárpátaljai Igaz Szónak adott interjúban akkor azt mondta: „Nem csak Ukrajna függetlenségéért és szuverenitásáért harcolok, hanem azért is, hogy civilizált világban élhessen a következő nemzedék.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.