Nem tudni, miért csalta ki világhírű írók kéziratait egy olasz férfi, de nagyon profin csinálta

irodalom
2023 január 08., 06:24
comments 2

Bevallotta Filippo Bernardini, hogy több mint ezer, még nem megjelent kéziratot csalt ki az irodalmi élet szereplőitől, és a kéziratok között világhírű szerzők kiadatlan művei is voltak. A 30 éves olasz férfi a Simon & Schuster kiadóóriás londoni irodájában dolgozott, ott szerzett tudását használva adta ki magát ismert könyvpiaci szereplőknek, és így csalta ki a kéziratokat.

A BBC cikke szerint Bernardini motivációját még mindig nem ismerni: a birtokába került kéziratok nem kerültek ki az internetre, és arról sem tudni, hogy bárkit megzsarolt volna.

Sally Rooney
photo_camera Sally Rooney Fotó: FREDRIK SANDBERG/TT News Agency via AFP

A férfi bűnösnek vallotta magát New Yorkban. Még tavaly januárban vették őrizetbe, miután kiderült, hogy Margaret Atwood, Ian McEwan és Sally Rooney is az áldozatai között van. Az ügyészek szerint 2016 óta több mint 160 domaincímet hozott létre, melyek mind eléggé hasonlítottak az irodalmi élet legfontosabb intézményeinek címére, majd e címekről kiküldött levelekkel keresett meg ügynököket, szerkesztőket, zsűritagokat, hogy elkérje a kéziratokat.

A támadások egyik célszemélye a svéd kiadó, az Albert Bonniers Förlag szerkesztője, Daniel Sandström volt, aki elmondta, nehéz megmagyarázni, mi lehetett az elkövető célja. Szerinte akad irodalmi válasz a kérdésre: hogy a csaló az izgalomért csinálta az egészet, és a sztori mélyén egy pszichológiai rejtély lapul. Míg a kevésbé romantikus változat szerint olyasvalaki lehetett az elkövető, aki fontosnak akarta érezni magát, aki úgy érezheti, hogy ő mozgatja a szálakat.

Bernardinit áprilisban ítélhetik el, maximum 20 évet kaphat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.